Dieta bezglutenowa jest ostatnio niezwykle modna. Wielu ludzi przyznaje, że tylko i wyłącznie dzięki tej diecie pozbyli się wielu dolegliwości, z którymi dotychczas bezskutecznie walczyli.

Co mówią lekarze?

Wielu lekarzy jest zdania, że ludziom zdrowym gluten absolutnie nie szkodzi. Wielu lekarzy mówi, że nikt zdrowy nie powinien odstawiać glutenu na własną rękę. Co innego jednak jeśli chodzi na przykład o problemy z tarczycą. Niektórzy lekarze endokrynolodzy mówią, że osoba ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto powinna odstawić gluten i nabiał w trosce o swoje zdrowie. Z kolei inni lekarze w swoich gabinetach przekazują pacjentów informacje, że dieta nie ma absolutnie żadnego związku z chorobą Hashimoto i nie może wpłynąć na poprawę lub pogorszenie stanu zdrowia. Gdzie leży prawa? Dlaczego jeden lekarz mówi tak, a drugi inaczej? Jakie są powody odstawienia glutenu, skoro lekarze nie popierają tej metody? Co kieruje ludźmi, że podejmują taką decyzję? No i dlaczego odstawiają również laktozę albo nawet cały nabiał? W księgarniach zarówno stacjonarnych jak i internetowych dostępnych jest mnóstwo książek na ten temat.

Gluten i laktoza – największe zło?

Wielu ludzi nie znalazło zrozumienia u lekarzy, do których zgłosili się ze swoimi dolegliwościami, na przykład z tarczycą. Lekarze zbagatelizowali ich złe samopoczucie i złe wyniki badań. Zwyciężyła obojętność. W związku z tym dane osoby zaczęły szukać sposobów na wyleczenie się w internecie. W sieci można znaleźć mnóstwo stron internetowych, a także grup na portalach społecznościowych, które zrzeszają osoby dotknięte konkretnym problemem. Ludzie wymieniają się doświadczeniami – nie ma w tym nic dziwnego. Jeżeli wiele osób napisało, że po odstawieniu glutenu ich dolegliwości wyraźnie się zmniejszyły, a wyniki badań zdecydowanie się poprawiły, to może być to inspiracją dla wielu ludzi, żeby takie zmiany wdrożyć. Ostatnio wiele mówi się również o tym, że dorośli ludzie absolutnie nie powinni pić krowiego mleka. Nabiał w ogóle nie jest zdrowy dla ludzi. W internecie wielu ludzi jako receptę na wyzdrowienie podaję odstawienie glutenu oraz nabiału.

Warto sceptycznie podchodzić do wszelkich nowinek przeczytanych w internecie. Jeżeli jednak mamy świadomość, że gluten i nabiał faktycznie mogą nam szkodzić, skonsultujmy swoją dietę z dietetykiem klinicznym. Jeżeli naszą dietę ułoży specjalista, wtedy możemy być pewni, że nie zabraknie w niej właściwych proporcji węglowodanów, białek i tłuszczy, a także odpowiedniej ilości witamin i minerałów.